T. 0545-84 25 64 M. 06-511 643 99 info@dietistjoycewesthoff.nl

FODMAP

FODMAP  dieet
Het FODMAP dieet is een Australisch wetenschappelijk bewezen dieet.  Uit onderzoeken blijkt dat het FODMAP dieet zorgt voor een vermindering van klachten en verbetering van de ontlasting bij ongeveer 75% van de mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het FODMAP dieet is geschikt voor mensen die last hebben van functionele darmklachten, met name PDS. Daarnaast kan het FODMAP dieet worden ingezet bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tijdens de rustige periode van de ziekte. 

Wat houdt het FODMAP dieet in?
FODMAP is een afkorting voor een groep onverteerbare korte keten koolhydraten (een verzamelnaam voor suikers en zetmeel). De letters staan voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Deze onverteerbare koolhydraten kunnen klachten veroorzaken als buikpijn, winderigheid, opgezette buik, diarree en obstipatie. 

Het FODMAP dieet bevat 3 fasen:

  1. Eliminatiefase (2 tot maximaal 6 weken) waarin zoveel mogelijk voeding hoog in FODMAP’s worden vermeden.
  2. Herintroductiefase waarin elke FODMAP-groep apart wordt getest zodat u duidelijkheid krijgt waar uw darmen overgevoelig voor zijn. 
  3. Aangepast FODMAP dieet dat levenslang gevolgd kan worden. 

Wij, als gespecialiseerde FODMAP diëtisten, kunnen u ondersteunen bij het volgen van het FODMAP dieet. We hanteren de richtlijnen en scholingen van FODMAPfoodies.
Als u vragen heeft dan kunt u altijd contact met ons opnemen.